Örebro har många goda sidor

En sida från Örebro som gör oss extra glada är kommunens nya webbplats. En detalj som vi är nyfikna på att få testa på skatteverket.se är utformningen av A-Ö.

Örebro, A-Ö

Del av sidhuvud från orebro.se

I Örebro har man valt att ge funktionen en betydligt mer framhävd exponering än vad som är vanligt. Man har helt enkelt valt att lägga upp hela alfabetet från vänster till höger i sidans huvud.

På de flesta webbplatser har funktionen en mer undanskymd plats. Vanligtvis kallas funktionen rätt och slätt ”A-Ö”, möjligen med något ett ledord framför, t.ex. ”Innehåll A-Ö”. På skatteverket.se har funktionen alltid funnits i sidans huvud, grupperad tillsammans med Sök.

Skatteverket, A-Ö

Placering av "Innehåll A-Ö" på skatteverket.se (ovanför sökfältet)

För något år sedan lades funktionen upp även i vänstermenyn. Syftet var att leda fler besökare till tjänster och information via A-Ö.

Det råder förmodligen inga tvivel om att vi skulle leda betydligt mer trafik via A-Ö om vi skapade en liknade utformning som Örebro och nu senast Socialstyrelsen (båda webbplatserna framtagna i samarbete med inUse). Frågan är om det är bra?

Varje webbplats bjuder på flera navigationsalternativ. Dessa både samverkar och konkurrerar med varandra. Det är tydligt av både användningstester och statistik att vi måste erbjuda olika alternativ. Vissa föredra att hitta information genom att systematiskt navigera sig fram i menyer, andra går direkt till sök.  A-Ö, länkar på startsidor, relaterad information, externa sökmotorer är metoder som också används flitigt.

Hur man löser navigationsproblematiken skiljer sig åt från webbplats till webbplats. Vad som är den optimala lösningen är svårt att säga generellt. För Skatteverkets del känner vi oss trygga i den lösning som vi har valt. Vi kommer att fortsätta med att ha vänstermenyn som huvudspår för webbplatsens navigering. Vi kommer inte att ge A-Ö eller sök en mer framträdande plats jämfört med idag. Vi satsar istället på att utveckla vänsternavigeringen genom att vi skriver om våra texter enligt den s.k. lök-principen (det kommer flera inlägg om vårt språkarbete under den närmaste tiden). Meny och text kommer att byggas i nivåer och på ett tydligare sätt samverka på nya skatteverket.se än vad de gör på dagens webb.

Fler sidor

Utfälld meny och flera sidor på skatteverket.se

Vi avvaktar med spänning de effektmätningar som Socialstyrelsen kommer att göra. Visar dessa på ett positivt utfall är det inte omöjligt att vi gör ett större test för att mäta effekterna på skatteverket.se.

Vill du läsa vad andra tycker om att ge A-Ö en mer framträdande plats har du några länkar här:

/ Ola Johansson, projektledare

Annonser

3 Responses to “Örebro har många goda sidor”


 1. 1 Jeanin Day 21 september 2009 kl. 07:03

  Tror erfarenhetsmässigt starkt på A-Ö. Ja, hoppas man får del av hur designen på tex Socialstyrelsens sajt slår ut, mkt intressant!

 2. 2 Björn Hagström 25 oktober 2009 kl. 23:21

  Roligt att fler börjar använda a-ö synligt i sidhuvudet. Anledningen till vi gör det på orebro.se är att användartest länge visat att det är det absolut bästa sättet att hitta rätt så desto fler användare vi får in där desto bättre är det.

  Det är helt sant det du säger att det inte är för alla så om era användartest säger att det inte är rätt för er så kör på det.

  Jag vill också höja ett varningens finger för att om man inte sköter om innehållet manuellt med ett redaktionellt urval så kommer det bli en flopp. Det kostar alltså en hel del i resurser räknat.

  Att visa alla länkar på de 2 översta nivåerna till exempel är helt förkastligt. Att arbeta med synonymer är bara en viktig sak man missar med den metoden. Kvaliteten på innehållet i a-ö är en annan. Orden ska väljar utifrån relevans. Det största problemet vi har med a-ö på orebro.se är att folk tror att kvaliteten är dålig utifrån sina erfarenheter på andra webbplatser och de väljer att inte ens testa vår.


 1. 1 Ny sidfot på svenskakyrkan.se « Utvecklingsblogg Svenska kyrkan Trackback vid 24 september 2009 kl. 11:10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: