Riktlinjer för webbskribenter – snart på en skärm nära dig

Vi är två språkkonsulter inom projektet. Vår roll är att språkgranska och bearbeta webbtexter, i samarbete med duktiga sakkunniga. Men vi har också tagit fram riktlinjer för det fortsatta webbskrivandet. Inom kort publicerar vi dem också här på bloggen.

Vad skiljer då riktlinjerna från det vi kallar skrivregler – och som vi redan har sedan länge? Riktlinjerna handlar inte så mycket om kommatering och rättstavning. I stället tar de ett helhetsgrepp om kommunikationsprocessen: Vem skriver vi för egentligen? Hur ska hon eller han använda vår text? Och sist men inte minst: Hur utformar vi våra texter efter målgrupp och syfte? Det handlar om informationsurval, struktur och samband och om att välja den enklaste lösningen i stället för att ta omvägar med språket. ”Betalning erlägges med 2 000 kronor” är visserligen en rättstavad och grammatiskt korrekt mening. Men hur begriplig är den? (Vem är det t.ex. som ska erlägga betalning?) Det går ju lika bra att skriva ”Du ska betala 2 000 kronor”.

Om vi skriver begripligt underlättas Skatteverkets eget arbete. Färre missförstår och gör fel och färre hör av sig med frågor. Men vad som kanske är ännu viktigare är att vi som myndighet är skyldiga enligt lag att inte bara informera utan också kommunicera, dvs. ta vår del av ansvaret för att våra texter inte bara skrivs utan också landar rätt hos den vi vänder oss till. Vi hoppas att riktlinjerna för webbskribenter ska vara till hjälp när vi tar det ansvaret.

Camilla Lindholm
språkkonsult

Annonser

3 Responses to “Riktlinjer för webbskribenter – snart på en skärm nära dig”


 1. 1 Agnes-Maria Brenner 28 oktober 2009 kl. 11:48

  Jag har precis läst era riktlinjer och visat dem för alla mina kollegor, de var superbra! Vi ska formulera liknande riktlinjer för webb, intranät och trycksaker, och det ni gjort var det bästa exemplet jag sett.

  Tack för inspiration,
  Agnes-Maria

 2. 2 1200c 11 november 2009 kl. 10:46

  Räknas ”Riktlinjer för webbskribenter” som en offentlig handling och i så fall, var kan jag beställa den?
  :wink:

 3. 3 Anders Åhlund 11 november 2009 kl. 11:13

  Hej!
  Visst är riktlinjerna offentliga. Vi kommer att lägga upp dem här på bloggen, men tillsvidare så kan du ladda hem dokumentet från skatteverket.se

  / Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: